Een duik nemen in een meer of plas bij de Veluwe? Lees eerst dit even

Voordat je een verkoelende duik wilt nemen in een meer of plas in de buurt van de Veluwe, is het verstandig om eerst te controleren of dit wel zo veilig is. Door de extreme temperaturen van de afgelopen weken is er in veel water blauwalg aangetroffen.

Wat is blauwalg?
Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar een bacterie. De echte naam is dan ook cyanobacteriën. Blauwalgen zitten van nature in water. Maar bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en veel licht, groeien ze sterk. Daar is inderdaad vooral sprake van in de zomer. Blauwalg kun je herkennen aan de groene drijflaag die op het water ontstaan. In heel Nederland is vanwege de tropische temperaturen van de afgelopen weken sprake van een blauwalg ‘explosie’.

Waarom moet je oppassen voor blauwalg?
Mensen en dieren die in contact komen met het water met blauwalg en dit inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Het is daarom belangrijk om dit te voorkomen. Van verschillende blauwalgen is namelijk bekend dat ze giftige stoffen produceren.

Wat kun je doen?
Waterschappen controleren zwemwateren elke twee weken op de aanwezigheid van ziektekiemen, waaronder blauwalgen. Als er blauwalg wordt ontdekt worden er waarschuwingsborden geplaatst. Check daarom altijd eerst de omgeving voordat je een duik in het water wilt nemen. Wil je helemaal voorbereid op pad gaan? Op zwemwater.nl kun je exact zien waar je veilig kunt zwemmen.