Maak van je herfstwandeling een succes

Het is herfst! De blaadjes vallen van de bomen, kastanjes en eikels zijn er in overvloed en paddenstoelen schieten uit de grond. De herfst is voor wandelliefhebbers misschien wel het mooiste wandelseizoen van het jaar.

Niet is zo fijn als een frisse neus halen in de natuur en te genieten van alle stilte en rust om je heen. Uit onderzoek is gebleken dat tijd doorbrengen in de natuur stress verlaagd en creatiever maakt. Ga daarom, juist als het kouder is, lekker vaak naar buiten.

Een geslaagde herfstwandeling begint met goede voorbereiding. Deze vijf tips helpen je op weg.

1. Kleed je op het weer
Wind, regen en kou. Het hoort allemaal bij de herfst. Het is daarom belangrijk om je warm te kleden, zodat je lichaam op temperatuur blijft en jij het langer volhoudt. Zorg altijd dat je stevige schoenen draagt (voorkom blaren!) en ga nooit op pad met gloednieuwe schoenen. Inlopen is heel belangrijk. Een regenjas bij de hand hebben is ook slim, mocht het plotseling flink gaan regenen.

2. Neem voldoende water en drinken mee
Je lichaam heeft met kou extra brandstof nodig, dus zorg ervoor dat je voldoende te eten hebt voor onderweg. Met een zware maag aan een wandeltocht beginnen is niet verstandig. Eet licht en neem voor onderweg gezonde tussendoortjes mee, zoals fruit, noten of groenten om te snacken. En ook met kou is het belangrijk om voldoende te blijven drinken.

3. Stippel de route uit
Je kunt natuurlijk spontaan aan je wandeltocht beginnen, maar omdat het sneller donker wordt is het verstandig van te voren al een route uit te stippelen. Ga nooit van de wandelpaden af.

4. Wees bereikbaar
Neem een goede wandelkaart, een kompas en een (opgeladen) mobiele telefoon mee. Goed voorbereid op pad gaan is heel belangrijk, ook tijdens een koude dag.

5. Geniet
De herfst is prachtig! Geniet van al het moois om je heen en neem af en toe pauze om even écht tot rust te komen.