Hoe kies je de beste mountainbike route op de Veluwe?

De Veluwe is een paradijs voor wandelaars, fietsers, ruiters én mountainbikers. Het bosrijke gebied heeft tientallen mountainbike routes, variërend van eenvoudig tot loodzwaar. Hoe kies je de beste route? 

Als je gaat mountainbiken op de Veluwe, is het boeken van een vakantiehuis in de buurt een goed idee. Zo weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om de mooiste plekjes op de Veluwe te ontdekken. De beste periode om te mountainbieken is in de herfst tot en met het voorjaar. Dan is het namelijk relatief rustig in de bossen van de Veluwe. Maar hoe kies je de beste route? 

Vier manieren om een mountainbike route te kiezen

Er zijn vier manieren om een mooie tocht met de mountainbike op de Veluwe te gaan maken: met een fietskaart, met een GPS, door een vaste mountainbike route te volgen en door te mountainbiken onder begeleiding. We lichten ze kort toe. 

1. Koop een fietskaart

Wil je de Veluwe zelf ontdekken? Koop dan een fietskaart. De Falk fietskaart nummer 9 bestrijkt het hele gebied van de Veluwe. Deze kaart is op de Veluwe bij bijna alle boekwinkels en VVV-kantoren verkrijgbaar. Voor de liefhebbers: op de kaart kun je ook onverharde wegen opzoeken. 

2. Gebruik een GPS

Met een GPS speciaal voor de fiets, kun je vooraf routes inladen en zonder dat je een kaart nodig hebt op de mooiste plekken komen. Zorg dat je het apparaat stevig op je stuur vastzet. Als je er geen wilt kopen, kun je een GPS ook huren. Steeds meer fietsverhuurders verhuren ze. 

3 Kies een vaste mountainbike route

Als je een vaste mountainbike route op de Veluwe aanhoudt, heb je geen kaart of GPS nodig. Er zijn er daar een aantal van. Je volgt de route door de aanwezige bewegwijzering. Zo’n route kun je dus ook prima in je eentje fietsen. De kans dat je verdwaalt is namelijk heel klein. 

4. Ga mountainbiken met begeleiding

Heb je geen mountainbike of heb je er geen ervaring mee?  Dan is het maken van een begeleide rit een goed idee. Het voordeel daarvan is dat je veel meer van de omgeving zult zien. De gids kent het gebied natuurlijk op z’n duimpje. Misschien kom je dan zelfs herten of wilde zwijnen tegen. 

https://www.eenvakantiehuisje.nl/vakantiehuisjes/