Waarom september dé periode is om edelherten te spotten

In de maand september is de kans dat je edelherten zult spotten op de Veluwe erg groot. Deze imposante hertachtige, ook wel de koning van Nationaal Park de Hoge Veluwe genoemd, moet je zeker in het echt gezien hebben. Maar hoe komt het dat ze zich in september vaker laten zien? 

September voelt voor ons als het einde van de zomer, maar edelherten zijn deze periode met hele andere dingen bezig. De Veluwe staat deze maand namelijk volledig in het teken van de bronst, de paartijd van de edelherten. Tijdens deze periode strijden de herten met elkaar om de vrouwtjes. Als je ze jammer genoeg toch niet ziet, zul je ze zeker wel horen. Er wordt namelijk veel kabaal bij gemaakt.

Edelherten spotten op de Veluwe

Goed om te weten: om de edelherten hun rust te gunnen tijdens deze periode zijn er in het park meerdere rustgebieden ingesteld. Dit betekent dat niet alle wandel- of ruiterpaden toegankelijk zijn voor publiek. Toch is het mogelijk om zelf de herten te spotten, bijvoorbeeld bij de wildobservatieplekken langs de Wildbaanweg en bij het Bosje van Staf. Voor de liefhebbers worden er deze maand ook meerdere excursies gehouden in het park om edelherten te zien. Kijk voor tijden en tickets op hogeveluwe.nl.