Wandelen op de Veluwe? Lees dan eerst even dit

Dichte bossen, prachtige heidevelden en uitgestrekte zandverstuivingen. De Veluwe is gemaakt voor liefhebbers van de natuur. En die houden meestal ook van... wandelen! Met tientallen wandelroutes en uitgezette wandeltochten kun je je op de Veluwe uren vermaken.

Vanuit je vakantiehuis op de Veluwe, wandel je zo de natuur in. Maar, let op: tijdens warme dagen in de zomer is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Wij geven vijf tips zodat je ook tijdens een warme zomerdag zorgeloos over de Veluwe kunt wandelen.

1. Wandel rustig

Ons lichaam heeft op een snikhete dag meer moeite om de eigen warmte kwijt te raken. Door je tempo aan te passen en regelmatig te pauzeren, voorkom je dat je oververmoeid raakt en houd je de wandeling veel langer vol. Doe dus rustig aan en luister naar je eigen lichaam. Stippel van tevoren je route al uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan onderweg. Maak de wandeling liever wat korter dan langer. Dat is veel prettiger op een warme dag.

2. Drink genoeg water

Last van misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn tijdens de wandeling? De kans bestaat dat je uitgedroogd bent omdat je simpelweg te weinig drinkt. Op een warme dag is het erg belangrijk om genoeg te blijven drinken. Zorg dus dat je voorbereid op pad gaat en neem voldoende water mee. 

3. Eet tussendoortjes

Met een zware maag aan een wandeltocht beginnen is niet verstandig. Eet licht en neem voor onderweg gezonde tussendoortjes mee, zoals fruit, noten of groenten om te snacken. Zo kun je zonder dat je honger krijgt blijven genieten van de mooie natuur op de Veluwe.

4. Blijf koel en neem pauze

Zoek tijdens een wandeling zoveel mogelijk de schaduw op. Draag daarnaast luchtige kleding, maar bescherm je zelf wel tegen de zon. Insmeren met zonnebrandcrème is heel belangrijk om verbranding te voorkomen. Je houdt je hoofd letterlijk nog koeler door een pet of hoed te dragen.

5. Zorg voor een goede voorbereiding

Neem een goede wandelkaart, een kompas en een (opgeladen) mobiele telefoon mee. Goed voorbereid op pad gaan is heel belangrijk, ook tijdens een warme dag. Een tekentang of puntig pincet meenemen is ook geen overbodige luxe. In de zomer zijn teken nog volop actief, zeker in beboste gebieden. 

Tip: combineer je wandeling met een verblijf in één van onze natuurhuisjes op de Veluwe. 

Klik hier voor onze vakantiehuizen