Wat moet je doen als je een wolf op de Veluwe spot?

Het is geen geheim meer: de wolf is terug op de Veluwe. Het kan dus zomaar voorkomen dat je oog in oog komt te staan met dit dier. Wat is dan slim én wat niet? 

De eerste wolvin op de Veluwe werd begin 2019 gespot. In twee jaar tijd bracht dit vrouwtje al zeven welpen groot, waarvan er één dit jaar mogelijk ook al welpen gaat krijgen. Volgens experts kan het aantal wolven op de Veluwe dit jaar zelfs verdubbelen. De kans dat je oog in oog komt te staan met dit dier, baart veel mensen zorgen. Is de wolf gevaarlijk? 

Wolf niet gevaarlijk voor mens

Hoewel vele sprookjes anders doen vermoeden, is de wolf gelukkig niet gevaarlijk voor de mens. Wolven zijn zelfs banger voor jou dan andersom. Het is goed om te weten dat jaarlijks miljoenen mensen wandelen in gebieden waar wolven leven. Mensen en wolven leven zelfs al eeuwen bij elkaar in de buurt. Zolang je een wolf niet bedreigt of in een hoek drijft, is er geen enkel gevaar. 

Wolf spotten op de Veluwe

Mocht je een wolf spotten, dan zijn er een aantal algemene adviezen. Allereerst: geniet van wat je ziet. De kans dat je wolf ziet, is namelijk helemaal niet zo groot. Wolven zijn schuwe dieren die zich overdag terugtrekken op een rustige plek. Als je een wolf ziet, is dat dus uniek. Maar wat kun je dan het beste doen? Allereerst is het belangrijk om de wolf te respecteren en rustig te blijven. Neem langzaam afstand van de wolf en mocht je een hond bij je hebben, houd die dan aan de lijn. Zolang je de wolf niet voert en niet achterna loopt, kun je je wandeling of fietstocht op de Veluwe veilig voortzetten. Gebruik je stemmen en maak gebaren, mocht de wolf toch te dichtbij komen. 

Vakantiehuis boeken? Klik hier