Wandelen, fietsen en varen rondom Harderwijk

Wandelen, fietsen en varen. Harderwijk is het ideale startpunt van een actieve vakantie op de Veluwe. Wij geven de beste tips.

Fietsen vanaf Harderwijk
Fietsen in de omgeving van Harderwijk is zeker de moeite waard. Wie geen fiets heeft kan er een huren op het station. Gebruik een knooppuntenkaart of een fietsrouteplanner. Van water, bos, heide tot stuifzandgebieden, in de omgeving van Harderwijk vind je het allemaal. Geniet van een prachtig uitzicht op het water en kies voor een rondje Veluwemeer (28 km). Tussen Nunspeet en Biddinghuizen vaart een fietspontje, waardoor je ook op het water kunt genieten van het Veluwemeer. De Veluwe zelf mag natuurlijk ook niet op het lijstje ontbreken. De fietsroute Lalaland, vernoemd naar het jaarlijks terugkerende festival Lalaland in Harderwijk, is een aanrader. Onderweg ontdek je de Veluwe op de meest bijzondere manieren.

Wandelen vanaf Harderwijk
In de stad zelf en in de omgeving van Harderwijk kun je prachtige wandelingen maken. Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen houdt stadswandelingen door de historische binnenstad. Liever genieten van al het natuurschoon? Ook dat kan heel dichtbij! Dwaal zo’n zeven kilometer door naald- en loofbos en het uitgestrekte stuifzandgebied het Hulshorsterzand. De route begint op parkeerplaats Hierderweg. Wandel zo het bos in en blijf de bruine paaltjes volgen. Bij de VVV kun je terecht voor diverse wandelkaarten.

Varen vanaf Harderwijk
De haven is de eyecatcher van Harderwijk en vanaf hier worden er mooie tochten gemaakt over het water. Huur een boot en ontdek de Veluwerandmeren. Varen met je eigen boot is natuurlijk ook mogelijk. De Veluwerandmeren bestaan uit vier meren: het Nuldernauw bij Nijkerk, het Wolderwijd, het Veluwemeer en het Drontermeer. De Randmeren ontstonden in de jaren vijftig na aanleg van de polders van de provincie Flevoland. De Randmeren zijn een levendig gebied dat zowel vissers, natuurliefhebbers, recreanten als watersporters trekt.

Naar de Veluwe met het hele gezin
Wist je dat bijna al onze vakantiehuisjes op de Veluwe aan de rand of zelfs midden in de natuur te vinden zijn? De Veluwe is een unieke vakantiebestemming voor het hele gezin. Ideaal om uren te kunnen wandelen, fietsen of tot rust te komen.